Gołąbki z kaszy gryczanej

Opublikowano: 01.06.2025 r.
Kapusta biała, kasza gryczana, mielone mięso wołowe i cebula to kluczowe składniki gołąbków z kaszy gryczanej. Te tradycyjne polskie danie łączy w sobie smakowitą mieszankę duszonej kapusty wypełnionej pożywną kaszą i aromatycznym mięsem. Całość dopełnia dodatek ajwaru, który nadaje potrawie wyjątkowego, lekko pikantnego smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g (1 mała główka)
- Kasza gryczana - 500 g
- Cebula - 350 g (3 duże sztuki)
- Mięso mielone wołowe - 1000 g
- Ajwar - 400 g
- Bulion drobiowy - 1000 g (4 szklanki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Kapustę białą umieść w garnku z gorącą wodą i gotuj, aż liście zmiękną i będą łatwo odchodzić.
- Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
- Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj mięso wołowe, dopraw solą, pieprzem i usmaż.
- Na koniec dodaj kaszę gryczaną, ajwar i wymieszaj, wystudź farsz.
- Wystudzony farsz połącz z jajkami, które pomogą utrzymać mu zwartą konsystencję.
- Każdy liść kapusty napełnij farszem, zwiń go w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Zalej całość bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
Gołąbki z kaszy gryczanej to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Kasz gryczana nie zawiera glutenu, dlatego danie mogą spożywać osoby chorujące na celiakię. Gołąbki z kaszy mają niski indeks glikemiczny.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny