Gołąbki z kaszą jęczmienną
Opublikowano: 04.05.2021 r.
Kasza jęczmienna, soczyste mielone mięso wieprzowo-wołowe i świeża, biała kapusta to podstawowe składniki, które sprawią, że te gołąbki będą naprawdę wyjątkowe. Całość dopełnia bulion drobiowy, który nadaje potrawie głęboki smak, oraz jajko, które pomaga związać wszystkie składniki w harmonijną całość. Zdrowo i smacznie!
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza jęczmienna perłowa - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Bulion drobiowy - 250 g
- Kapusta biała - 700 g
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Z kapusty wytnij głąb i sparz przy pomocy wrzątku. Następnie ostrożnie rozdziel liście. Obetnij zgrubiałe części liścia (będzie wtedy łatwiej zwinąć gołąbki).
- Kaszę jęczmienną ugotuj na półtwardo (około połowy czasu podanego na opakowaniu).
- Mięso mielone wymieszaj dokładnie z kaszą, jajkiem i przyprawami.
- Farsz podziel na ilośc liści kapusty.
- Następnie farsz ułóż na liście, załóż boki liści do środka i zwiń je w rulon.
- Na dnie garnka ułóż liście kapusty (pozostałe z główki). Następnie ułóż na nich ciasno zawinięte gołąbki, zalej szklanką bulionu, garnek przykryj przykrywką i gotuj około godziny, aż gołąbki będą miękkie.
- Gotowe gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym i ziemniakami.
Komentarz dietetyka
Gołąbki z kaszą jęczmienną to modyfikacja tradycyjnych gołąbków z dodatkiem ryżu. Jest to doskonały sposób na modyfikację swojego jadłospisu, jeśli uwielbiamy jeść gołąbki.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny