Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Opublikowano: 08.12.2021 r.
Kapusta włoska, mięso mielone wieprzowe, kasza jaglana, cebula i koncentrat pomidorowy to tylko niektóre z głównych składników gołąbków w tym przepisie. Te przepyszne ruloniki gotowane w bulionie drobiowym i podawane w aromatycznym sosie pomidorowym to klasyka kuchni, która zawsze smakuje domowo i sycąco.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta włoska - 500 g
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Kasza jaglana - 100 g
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Koncentrat pomidorowy - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, bazylia, czosnek
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, metalowe sito
Przepis krok po kroku
- Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Zagotuj wodę do gotowania liści.
- Z kapusty oddziel liście.
- Nożem usuń grube części kapusty.
- Liście włóż do garnka. Gotuj 2 minuty.
- Wyłóż liście na sitko i zalej zimną wodą.
- Na patelnię wlej olej, rozgrzej.
- Cebulę pokrój w kostkę i zarumień na patelni.
- Dodaj do podsmażonej cebuli posiekane 2 ząbki czosnku i smaż minutę.
- Wymieszaj ugotowaną kaszę razem z mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Dodaj przyprawy do smaku.
- Liść kapusty połóż na dłoni. Wyłóż farsz (po równo na każdego liścia) od strony głąba. Zrób rulon. Na końcu palcem wepchaj wystającą część kapusty po obu, przeciwległych stronach.
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
- Do naczynia żaroodpornego włóż na dno liście kapusty, jeśli jakieś zostały. Na dnie włóż gołąbki.
- Koncentrat wymieszaj z bulionem, przypraw. Wlej na gołąbki.
- Przykryj naczynie przykrywką i wstaw do piekarnika.
- Piecz godzinę.
Komentarz dietetyka
Przepis jest zbilansowany. Zawiera wszystkie składniki odżywcze. Nie jest wysokokaloryczny, a przy tym syci.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości