Gołąbki z kaszą i grzybami
Opublikowano: 23.02.2022 r.
Kapusta włoska, kasza gryczana, suszone grzyby i cebula – to kluczowe składniki, które sprawiają, że gołąbki z kaszą i grzybami to prawdziwy hit. Miękka kapusta otula aromatyczne nadzienie z kaszy oraz grzybów, podsmażonych wcześniej z cebulą. Wszystko duszone w bulionie warzywnym. Idealne na rodzinny obiad lub kolację.
Składniki dla 6 porcji:
- Kapusta włoska - 500 g
- Kasza gryczana - 300 g
- Suszone grzyby - 150 g
- Cebula - 200 g (2 cebule)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia
Przepis krok po kroku
- Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.
- Suszone grzyby płuczemy w wodzie, a cebule kroimy w drobną kostkę.
- Grzyby gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu grzyby kroimy na drobne części.
- Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz przyprawy i smażymy dalej.
- Ugotowaną kaszę mieszamy z farszem grzybowym.
- Kapustę parzymy we wrzątku. Odrywamy od niej liście oraz usuwamy z nich twarde części.
- Liście nadziewamy farszem z kaszy. Zwijamy je dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.
- Całość zalewamy bulionem. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Danie posiada niski IG, dzięki czemu na stałe możemy je wprowadzić do naszego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk