Gołąbki z kaszą gryczaną
Opublikowano: 04.05.2021 r.
Pieczarki, cebula i kasza gryczana to główne składniki, które nadają gołąbkom wyjątkowy smak i teksturę. W towarzystwie włoskiej kapusty i delikatnego bulionu warzywnego, tworzą harmonijną mieszankę, która zachwyca już od pierwszego kęsa. Całość podsmażana na oleju rzepakowym dla podkreślenia aromatu.
Składniki dla 4 porcji:
- Pieczarki - 500 g
- Cebula - 100 g (2 małe sztuki)
- Kasza gryczana - 100 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Kapusta włoska - 700 g
- Bulion warzywny - 500 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Pieczarki oczyść, umyj i bardzo drobno posiekaj.
- Na oleju podsmaż chwilę cebulę i czosnek. Następnie dodaj do nich pokrojone pieczarki a na koniec smażenia przypraw warzywa i grzyby.
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedź ją i włóż do miski.
- Do miski z kaszą dodaj pieczarki, dopraw do smaku i dobrze wymieszaj.
- Z kapusty zdejmij duże liście. Sparz je w osolonym wrzątku, aż zmiękną.
- Następnie z liści wytnij twardy rdzeń, nałóż farsz i zwiń gołąbki (boki złóż do środka a wolną stronę zwiń w rulon).
- Na spód garnka ułóż kilka liści kapusty, następnie na liściach układaj ściśle gołąbki. Całość zalej bulionem, dodaj kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego.
- Gołąbku gotuj przez około 25-30 minut na małym ogniu.
- Gołąbki możesz podać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym i ziemniakami.
Komentarz dietetyka
Gołąbki z kaszą gryczaną to doskonały pomysł na smaczny obiad. Gołąbki możesz podać z sosem na bazie jogurtu naturalnego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny