Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Opublikowano: 28.12.2021 r.
Kapusta biała, kasza gryczana, pieczarki, cebula i olej rzepakowy to podstawowe składniki naszych przepysznych gołąbków. Dodaj do tego bulion drobiowy, świeży koperek i natkę pietruszki, a całość zwiąż jajkiem – i masz gotowy przepis na smaczny, zdrowy i sycący obiad! Gołąbki w takim wydaniu to idealne połączenie smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g (1 mała główka)
- Kasza gryczana - 600 g
- Pieczarki - 400 g (10 średnich sztuk)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Bulion drobiowy - 1000 g (4 szklanki)
- Jajko - 5 szt.
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Natka pietruszki - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie.
- Kapustę umieść w garnku z wodą i gotuj, aż liście będą od niej łatwo odchodziły.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż razem z cebulą przez 5-7 minut.
- Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i natkę pietruszki.
- Pieczarki wymieszaj z kaszą i jajkami.
- Faszeruj liście kapusty i zwiń w rulon brzegi liścia zawijając do środka.
- Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem.
- Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. Jarskie gołąbki są bardzo dobrym pomysłem dla wegetarian.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny