Gołąbki z kapusty włoskiej
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Kapusta włoska, mięso mielone wieprzowe i ryż to podstawa gołąbków z kapusty włoskiej, które są klasyką polskiej kuchni. Zapiekane w aromatycznym bulionie drobiowym i podkręcone koncentratem pomidorowym, te małe zawiniątka naprawdę potrafią zrobić wrażenie. Idealne na rodzinny obiad, kiedy masz ochotę na coś tradycyjnego, a jednocześnie pysznego.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta włoska - 1500 g (1 sztuka)
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Mięso mielone wieprzowe - 600 g
- Bulion drobiowy - 1000 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Koncentrat pomidorowy - 50 g (2 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 120 g (1/2 szklanki)
- Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, oregano, cukier
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, patelnia mała, duży garnek, duża miska, miska
Przepis krok po kroku
- Woreczki ryżu włóż do wrzącej, lekko osolonej wody. Ryż ugotuj al dente, a potem odcedź, wyłóż na talerz i zostaw do wystudzenia.
- Kapustę opłucz. Następnie usuń z niej głąb. Włóż kapustę do dużego garnka, a potem zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem (na małym ogniu) ok. 8-10 min. Obgotowaną kapustę wyjmij z wody i zostaw do wystudzenia.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj ją na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Podsmażaj do przyrumienienia.
- W misce wymieszaj mielone mięso wieprzowe, ryż i cebulkę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
- Kapustę podziel na liście. Z każdego liścia wytnij gruby nerw. Wybierz duże oraz średnie liście i na nich układaj farsz. Potem dobrze zawijaj gołąbki.
- Spód garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, a następnie na nich umieść gołąbki. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 90 min (pod przykryciem, na małym ogniu).
- Gołąbki przełóż do innego naczynia.
- Odlej 2 szklanki wywaru do mniejszego garnka. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Po wymieszaniu dodaj 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę mielonego pieprzu. Całość ponownie zamieszaj. Gotuj przez ok. 5-7 min (cały czas mieszaj).
- Do miseczki przełóż śmietanę i zahartują ją kilkoma łyżkami gorącego wywaru.
- W miseczce wymieszaj na gładką masę śmietanę z mąką i zahartuj je gorącym wywarem. Następnie, ciągle mieszając, dodaj do gotującego się sosu. Gotuj przez 1 min i zdejmij z ognia.