Gołąbki z kapusty coolwrap

Opublikowano: 07.09.2022 r.
Ryż basmati, mielone mięso wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, bulion drobiowy i oczywiście 10 liści kapusty coolwrap – to najważniejsze składniki na pyszne gołąbki. Łącząc te proste, ale smakowite elementy, stworzysz tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu. Liście kapusty coolwrap pomogą zrobić to szybciej i łatwiej, a smak będzie wyjątkowy!
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż basmati - 190 g
- Mięso mielone wieprzowe - 700 g
- Cebula - 200 g
- Olej rzepakowy - 40 ml
- Bulion drobiowy - 500 g
- Kapusta biała - 500 g (coolwrap, 10 liści)
- Przyprawy - sól, pieprz, kurkuma, natka pietruszki świeża, kumin
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Ryż dokładnie przepłucz i wsyp do wrzątku. Gotuj przez 7 minut, po czym odcedź.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni podgrzej olej. Usmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
- W misce wymieszaj surowe mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulą razem z olejem.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i kuminem.
- Liście kapusty sparz wrzątkiem i odetnij z nich zgrubiałą część.
- Na każdy liść nałóż porcję farszu. Zawiń boki liścia do środka i zwiń całość.
- Ułóż gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem.
- Piecz pod przykryciem przez 75 minut w 170 st. C.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowane danie powinno dostarczyć składniki takie jak białko, tłuszcze i węglowodany.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk