Gołąbki z czerwonej kapusty

Opublikowano: 07.01.2022 r.
Kapusta czerwona, mięso mielone z indyka, ryż biały i passata pomidorowa – to główne składniki, które sprawiają, że te gołąbki z czerwonej kapusty smakują nieziemsko. Do tego dodajemy cebulę, czosnek i odrobinę śmietany, tworząc danie, które idealnie komponuje się na rodzinny obiad.
Składniki dla 7 porcji:
- Kapusta czerwona - 1000 g (1 mała główka)
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Cebula - 120 g (2 sztuki)
- Ryż biały - 150 g
- Czosnek - 21 g (3 ząbek)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Passata pomidorowa - 125 g (ok. pół szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Śmietana 18% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duży garnek, garnek mały, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Z kapusty obierz wierzchnie liście i je wyrzuć. Poobrywaj dobre liście i je umyj.
- Wytnij z liści zgrubiałą część. Włóż liście do dużego garnka i zalej je wrzątkiem na kilka minut, po czym wyciągnij by ostygły.
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni podgrzej oliwę i usmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmaż jeszcze przez minutę.
- Do dużej miski wsyp ugotowany ryż, dodaj cebulę z czosnkiem i surowe mięso. Wsyp łyżkę majeranku, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wyrób masę.
- Z farszu formuj w dłoniach małe kotleciki i każdy z nich zawiń liściem kapusty. W razie potrzeby obwiąż sznurkiem lub nitką, by się nie rozpadły.
- Dno dużego garnka wyłóż częścią pozostałych liści i ułóż na tym przygotowane gołąbki, po czym na wierzchu również rozłóż liście.
- Wlej do garnka wodę, tak by zakryło wierzch liści. Dodaj 2 kostki bulionowe.
- Gotuj, aż liście będą miękkie, około 30-40 minut.
- Po tym czasie wyciągnij z garnka liście i gołąbki. Z pozostałego płynu odlej 500 ml do mniejszego garnka.
- Dolej do niego passatę, dodaj łyżkę papryki słodkiej, pół łyżeczki soli i wymieszaj. Gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
- Pod koniec wymieszaj śmietanę z mąkę i dodaj ostrożnie kilka łyżek sosu, by ją zahartować.
- Wlej do pozostałego w garnku sosu, dokładnie wymieszaj.
- Podawaj gołąbki polane przygotowanym sosem.
Komentarz dietetyka
Kapusta czerwona to świetne źródło: wapnia, potasu, witaminy A oraz C.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk