Gołąbki wegetariańskie
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Ryż, marchewka, cukinia, cebula, pieczarki i biała kapusta to główne składniki naszych wegetariańskich gołąbków. Połączone z pomidorami w puszce i przyprawami, tworzą pyszne, sycące danie. Gołąbki wegetariańskie to idealny wybór dla tych, którzy szukają zdrowszej alternatywy do tradycyjnych gołąbków z mięsem, ale nie chcą rezygnować z bogactwa smaków.
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż biały - 100 g
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Pieczarki - 300 g (10 małych sztuk)
- Kapusta biała - 500 g (1 mała główka)
- Pomidory w puszce - 800 g
- Masło klarowane - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Na początek wytnij głąb z kapusty, umieść ją w garnku i zalej wodą, zagotuj wodę i gotuj ok 10-15 minut, po tym czasie wyjmij kapustę z wody i oddziel liście.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce, obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, cebulę podsmaż na maśle, dodaj marchew i podduś.
- Umyj cukinię i także zetrzyj na tarce, dodaj do marchewki.
- W misce umieść ryż i warzywa.
- Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni, aż odparuje z nich woda. Dodaj do reszty składników.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, pieprz i jajka, wymieszaj masę, dopraw solą w miarę potrzeby.
- Liście kapusty faszeruj ryżem z warzywami, na środek liścia układaj farsz, zawiń brzegi, boki delikatnie upakuj do środka.
- Gołąbki ułóż w garnku i zalej pomidorami z puszki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 100 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 60 minut.
- Gotowe gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym powstałym podczas gotowania, możesz zaciągnąć go mąką, aby był bardziej gęsty.
Komentarz dietetyka
Gołąbki wegetariańskie to dobra alternatywa dla mięsnych potraw. Potrawy bez dodatku mięsa powinny występować w naszej diecie co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Gołąbki są też idealnym daniem dla osób z nietolerancją glutenu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny