Gołąbki w sosie pomidorowym
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Mięso mielone wieprzowe, biały ryż, cebula i kapusta biała to główne składniki tego przepisu na gołąbki w sosie pomidorowym. Wszystko duszone w aromatycznym przecierze pomidorowym, tworząc doskonałe danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy domowej kuchni. Sycące i pełne smaku, idealne na rodzinny obiad.
Składniki dla 3 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 400 g
- Ryż biały gotowany - 100 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Kapusta biała - 1000 g (1/2 dużej główki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 350 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso przełóż do dużej miski i wymieszaj z ugotowanym ryżem. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mięsa z ryżem. Dopraw i dokładnie wymieszaj.
- Z kapusty usuń głąb ze środka i włóż ją do dużego garnka z gotującą się wodą. Gotuj ok. 10-15 minut na małym ogniu.
- Ugotowaną kapustę odstaw do ostudzenia. Podziel na pojedyncze liście i na każdy nakładaj porcje farszu. Zawiń gołąbki.
- Na dnie jednego garnka ułóż kilka liści kapusty i na nich ułóż zawinięte gołąbki. Zalej gorącym bulionem i gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut.
- Odlej wywar z gołąbków, dodaj do nich przecier pomidorowy i szklankę zimnej wody wymieszanej z mąką. Ponownie zagotuj i dopraw.
Komentarz dietetyka
Aby obniżyć kaloryczność posiłku zamiast mięsa wieprzowego można wykorzystać mięso drobiowe.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk