Gołąbki tradycyjne

Opublikowano: 02.04.2023 r.
Mięso mielone wieprzowe, kapusta biała i ryż biały to trio, które sprawia, że gołąbki tradycyjne to klasyczne, domowe danie. Do tego przecier pomidorowy i bulion warzywny, które tworzą pyszny sos, idealnie komponujący się z głównymi składnikami. Aromatyczne, sycące, takie na prawdziwy obiad u mamy!
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Kapusta biała - 300 g (1 główka)
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek)
- Przecier pomidorowy z solą - 500 g (2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 15 g (1 łyżka)
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż i odstaw do ostudzenia.
- Mięso przełóż do miski i dopraw do smaku, postaw na świeże zioła i aromatyczne przyprawy.
- Dodaj ostudzony ryż i wymieszaj. Uformuj niewielkie pulpety.
- Z kapusty wytnij twardy głąb i oderwij liście.
- Sparz liście w gorącej wodzie tak, aby zrobiły się miękkie.
- Zawiń mięso w liście i ułóż gołąbki w brytfance.
- W garnku przygotuj bulion warzywny, gdy się zgotuje dodaj koncentrat i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodawaj stopniowo mąkę, aby sos się zagęścił.
- Przełóż gołąbki bo brytfanki i upiecz w piekarniku. Gołąbki możesz zapiec z sosem lub poleć nim danie dopiero na talerzu.
- Upiecz danie w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Gołąbki możesz przygotować też w wersji bez mięsnej, wystarczy, że zamiast farszu mięsnego użyjesz dowolnej kaszy lub ryżu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk