Gołąbki pieczone

Opublikowano: 11.06.2025 r.
Kapusta biała, mielone wieprzowe i biały ryż to serce naszych pieczonych gołąbków. Do tego dorzucamy sporo podsmażonej cebuli, a całość zanurzamy w przecierze pomidorowym. Tu mamy przepis na wyjątkowy klasyk w trochę odświeżonej, pieczonej wersji. Idealne na rodzinny obiad!
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 1000 g
- Mięso mielone wieprzowe - 1500 g
- Ryż biały - 500 g
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 70 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, brytfanna
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości, wystudź.
- Wytnij głąb z kapusty i umieść ją w garnku z wodą, gotuj tak długo, aż liście zaczną swobodnie odchodzić.
- W misce umieść mięso, dodaj ryż, dopraw solą i pieprzem ziołowym.
- Cebulę obierz z łuski i posiekaj drobno, dodaj ja do farszu i wyrób masę.
- Liście kapusty wypełniaj farszem, złóż brzegi liścia do środka i zwiń w rulon.
- Gotowe gołąbki układaj w brytfannie.
- W misce wymieszaj przecier pomidorowy z mąką pszenną i wodą oraz śmietaną kremówką, dopraw solą i pieprzem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Zalej gołąbki sosem i piecz pod przykryciem w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 90 minut.
Komentarz dietetyka
Gołąbki pieczone to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawierają one także węglowodany proste. Jeśli chcesz aby gołąbki zawierały więcej błonnika pokarmowego przygotuj je z brązowym ryżem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny