Gołąbki meksykańskie

Opublikowano: 10.05.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, ryż, soczysta papryka czerwona, aromatyczny czosnek i przecier pomidorowy to główni bohaterowie naszych gołąbków meksykańskich. Ten przepis to interesująca wariacja klasycznych gołąbków, ale z wyjątkowym meksykańskim twistem. Do tego wszystkiego dodajemy kapustę pekińską i przyprawiamy olejem rzepakowym, aby uzyskać pełnię smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek / 0,5 szklanki)
- Kapusta pekińska - 350 g (1/2 średniej)
- Jajko - 1 szt.
- Papryka czerwona - 220 g (1 duża)
- Cebula - 50 g (1 średnia)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, praska do czosnku, szpatułka, patelnia
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż aby był pół twardy. Jeśli używasz ryżu w woreczku gotuj go połowę czasu z opakowania. Jeśli używasz ryżu sypanego ugotuj go w stosunku 1:1 z wodą.
- Mięso oraz ostudzony ryż przełóż do miski.
- Drobno poszatkuj kapustę pekińską i dodaj do mięsa z ryżem.
- Mięso z ryżem i kapustą przypraw łyżeczką soli, dodaj 1/4 łyżeczki pieprzu i papryki słodkiej oraz jajko.
- Masę dokładnie wymieszaj.
- Z masy uformuj 12 pulpetów i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
- Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż delikatnie.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne oraz wszystkie białe błonki. Pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
- Do papryki z cebulą wyciśnij 2 ząbki czosnku. Podsmaż przez 1 minutę, następnie zalej przecierem. Dopraw sporą szczyptą soli i pieprzu.
- Zalej pulpety sosem pomidorowym, przykryj pokrywką i piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarz dietetyka
Gołąbki meksykańskie są pysznym prawie jednogarnkowym daniem, które bez obaw może często gościć na Twoim stole.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki