Gołąbki jarskie
Opublikowano: 22.04.2021 r.
Kapusta włoska, pieczarki, ryż biały, przecier pomidorowy i bulion warzywny to kluczowe składniki pysznych gołąbków jarskich. To danie to połączenie aromatycznych warzyw zawiniętych w miękkie liście kapusty, duszonych w bogatym sosie pomidorowym. Wyjątkowy smak zawdzięcza prostym, ale starannie dobranym składnikom.
Składniki dla 8 porcji:
- Kapusta włoska - 1500 g (1 główka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki czosnku)
- Marchewka - 70 g (1 średnia marchew)
- Pieczarki - 300 g (15 sztuk)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 60 g (1 plaster)
- Ryż biały - 200 g (2 woreczki)
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Przecier pomidorowy bez soli - 120 g (1/2 szklanki)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Por - 70 g (1/2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Śmietana 18% - 100 g (4 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 22 g (1 i 1/2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra, cukier
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, duży garnek, garnek mały, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Z kapusty wytnij głąb. Tak przygotowaną kapustę włóż do garnka, a następnie zalej ją wrzątkiem. Kapustę gotuj ok. 8-10 min pod przykryciem na małym ogniu. Po tym czasie ją wyjmij i zostaw do wystudzenia.
- Ryż ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Zostaw do wystudzenia.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Pieczarki obierz i pokrój w kostkę.
- Marchewkę i seler opłucz i obierz, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Por opłucz i pokrój w talarki.
- Paprykę opłucz i wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój ją w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj cebulkę, czosnek, pieczarki, marchew, seler, por i paprykę. Dodaj 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i 1/2 łyżeczki papryki ostrej. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość podsmażaj ok. 10-15 min. Po tym czasie zostaw do wystudzenia.
- Wystudzone pieczarki z warzywami i ostudzonym ryżem połącz z surowym jajkiem i dobrze wymieszaj.
- Ostudzoną kapustę rozdziel na liście i wytnij z nich grube nerwy. Do gołąbków wykorzystaj duże i średnie liście. Układaj na nich farsz i dobrze zawijaj.
- Na dnie garnka ułóż pozostałe mniejsze liście kapusty. Na nich ułóż mocno ściśnięte gołąbki. Następnie zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min.
- Ugotowane gołąbki przełóż do innego naczynia.
- 2 szklanki wywaru z gołąbków przelej do mniejszego garnka. Dodaj koncentrat i przecier pomidorowy. Wymieszaj i dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę majeranku, szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Ponownie wymieszaj i gotuj na małym ogniu (cały czas mieszając) przez ok. 5-7 min.
- W miseczce wymieszaj na gładką masę śmietanę z mąką i zahartuj gorącym wywarem. Następnie, ciągle mieszając, dodaj do gotującego się sosu. Gotuj przez 1 min i zdejmij z ognia.