Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, biała kapusta, ryż biały i przecier pomidorowy bez soli to kluczowe składniki gołąbków bez zawijania, pieczonych w piekarniku. To danie łączy w sobie tradycyjne smaki, ale w prostszej i szybszej formie. Wszystko zapieczone w aromatycznym sosie pomidorowym, który doskonale komponuje się z ryżem i mięsem.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Ryż biały - 100 g
- Jajko - 1 szt.
- Kapusta biała - 200 g
- Cebula - 100 g
- Olej rzepakowy - 10 ml
- Przecier pomidorowy bez soli - 500 g
- Bulion drobiowy - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Zacznij od ugotowania ryżu al dente. Ostudź go.
- Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowaną drobno kapustę. Posól. Smaż pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Ostudź.
- Mięso wymieszaj bardzo dokładnie rękami z podsmażonymi warzywami, ugotowanym ryżem, jajkiem, solą i pieprzem.
- Z mięsa uformuj równe kotleciki podłużne. Na patelni, na której smażyły się warzywa, podsmaż krótko gołąbki do zmiany koloru mięsa (z każdej strony).
- Podsmażone kotleciki wyłóż do naczynia żaroodpornego i zalej je przecierem wymieszanym z bulionem, papryką słodką w proszku, solą i pieprzem.
- Piecz danie przez około 30 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Przepis odpowiedni dla wszystkich. Jest to dobry posiłek i dla dorosłych, i dla dzieci. Jest bardzo sycący. Ryż biały ma o wiele mniej błonnika niż brązowy. Dla osób mających problem ze zbyt wysokim poziomem glukozy i insuliny lepszym wyborem jest ryż brązowy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości