Gołąbki bez zawijania
Opublikowano: 26.04.2021 r.
Łopatka wieprzowa, ryż biały, kapusta biała, przecier pomidorowy i bulion warzywny - to najważniejsze składniki gołąbków bez zawijania. Zamiast klasycznego zawijania w liście kapusty, wszystkie te składniki łączą się w one-pot-wonder. To proste danie, które smakuje jak tradycyjne gołąbki, ale jest dużo szybsze i łatwiejsze do przygotowania.
Składniki dla 22 porcji:
- Łopatka wieprzowa - 800 g
- Ryż biały - 100 g (1 woreczek / 0,5 szklanki)
- Kapusta biała - 1000 g (0,5 średniej gówki)
- Marchewka - 50 g (1 duża)
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Jajko - 1 szt.
- Przecier pomidorowy bez soli - 400 g (1 opakowanie)
- Bulion warzywny - 500 ml (1 szklanka)
- Natka pietruszki - 5 g (1 łyżeczka)
- Koperek - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 22
Będziesz potrzebować:
- duży garnek, tarka, duża miska
Przepis krok po kroku
- Zmiel mięso lub jeśli używasz gotowego mielonego przełóż do miski.
- Bardzo drobno posiekaj cebulę i kapustę, możesz zetrzeć na tarce oraz startą marchewkę. Przełóż do mięsa.
- Dodaj wcześniej ugotowany na półtwardo ryż, jajko, sporą szczyptę soli i pieprzu.
- Zagotuj 500 ml bulionu warzywnego.
- Uformuj pulpety i wrzuć do bulionu. Naczynie powinno być szerokie ale niskie aby pulpety nie były położone na sobie. Pulpety możesz wcześniej usmażyć i dopiero dodać do bulionu.
- Gotuj pod przykryciem przez 5 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy, natkę pietruszki, koperek i sporą szczyptę soli. Gotuj przez 15 minut bez przykrycia.
- Ewentualnie dopraw solą oraz pieprzem.
Komentarz dietetyka
Pyszne, gotowane gołąbki bez zawijania są bardzo dobrym daniem na szybkie obiady. Zdrowe, pełne wartości odżywczych mogą być często spożywane. Aby zwiększyć wartość odżywczą dania możesz podawać je z surówką.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki