Gołąbki bez kapusty

Opublikowano: 28.12.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, ryż biały i pieczarki – to trio, które rządzi w tych gołąbkach bez kapusty! Do tego przepisu będziesz potrzebować także cebuli, śmietanki kremowej oraz kaszy manny, które dodają daniu wyjątkowej konsystencji i smaku. Brzmi ciekawie? To tylko początek smaków, które czekają na odkrycie!
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż biały - 400 g
- Mięso mielone wieprzowe - 1000 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Kasza manna - 200 g
- Pieczarki - 400 g (30 dużych sztuk)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Bulion drobiowy - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- W misce umieść ryż, mięso mielone, kaszę mannę, cebulę, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj dokładnie całość.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Formuj podłużne kotlety i obsmaż je z dwóch stron.
- Pieczarki pokrój w plastry.
- Na patelni podsmaż je, aż zrobią się brązowe.
- Śmietanę dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z bulionem oraz mąką i dodaj do pieczarek.
- Kotlety umieść w naczyniu do zapiekania i zalej sosem, dodaj ząbki zmiażdżonego czosnku.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 60 minut.
- Na koniec całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Gołąbki bez kapusty to bardzo dobre źródło białka. Gołąbki zawierają dużą ilość węglowodanów prostych, dlatego powinny być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę w ograniczonych ilościach. Możesz zamienić biały ryż na brązowy, danie zyska więcej błonnika pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny