Gołąbki
Opublikowano: 25.04.2021 r.
Kapusta, mięso mielone i ryż – to trio, które tworzy bazę niesamowitych gołąbków. Dodaj do tego cebulę i bulion warzywny, a zyskasz klasyczne polskie danie, które podbije serca domowników. Aromatyczne, sycące i idealne na każdą okazję – gołąbki zawsze są strzałem w dziesiątkę!
Składniki dla 5 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 600 g
- Ryż biały - 100 g (1 torebka)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Kapusta biała - 1500 g (1 średnia kapusta)
- Bulion warzywny - 720 ml (3 szkl)
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duży garnek, tarka, duża miska, czajnik
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w małym garnku według instrukcji na opakowaniu.
- Do dużej miski przełóż mięso, dodaj ryż i startą na drobnych oczkach cebulę. Dodaj pieprz, sól i czosnek. Wszystko razem wymieszaj. Najlepiej ręką, tak by powstała spójna masa.
- Kapustę włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem, tak by przykryć ją całą. Pogotuj ją około 10-12 minut i wyciągnij delikatnie, by się nie poparzyć. Oddziel wszystkie liście. Pierwszych liści nie wyrzucaj, ułóż je na dno dużego garnka, w którym będziesz gotować gołąbki.
- Z farszu mięsnego uformuj rulony i umieść je na środku liścia kapusty. Brzegi kapusty schowaj do środka, a całość liścia zroluj. Gotowe gołąbki układaj ciasno w garnku łączeniem do dołu.
- Gotowe gołąbki zalej bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu przez 60 minut, tak by zmiękły.