Gofry ziemniaczane

Opublikowano: 14.07.2025 r.
Ziemniaki, cebula i jajka to podstawa gofrów ziemniaczanych, które zasmakują każdemu. Te wytrawne gofry z chrupiącym wierzchem i miękkim wnętrzem, świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla tradycyjnych gofrów. Szybkie w przygotowaniu i pełne smaku stanowią genialne rozwiązanie na każdy posiłek.
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki ugotowane - 500 g
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Olej rzepakowy - 60 ml (6 łyżek)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- praska do ziemniaków, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni na oliwie.
- Ugotowane ziemniaki ugnieć na bardzo gładkie puree.
- Do ziemniaków dodaj jajka, mąkę, cebulę i przyprawy. Wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę i posmaruj olejem.
- Wykładaj porcje ciasta, smażąc gofry.
Komentarz dietetyka
Ziemniaki mają stosunkowo wysoki indeks sytości i przy zachowaniu odpowiedniej kaloryczności diety mogą być spożywane również podczas odchudzania.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk