Gofry ze szpinakiem
Opublikowano: 20.01.2023 r.
Mąka pszenna, mleko, świeży szpinak i jajko – to składniki, które zamieniają zwykłe gofry w zdrową, zielenioną niespodziankę. Delikatna chrupkość połączona z wyrazistym smakiem szpinaku tworzą połączenie, które zachwyci nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na śniadanie lub lekką przekąskę!
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Mleko 3,2% - 190 ml (3/4 szklanki)
- Szpinak - 200 g
- Jajko - 1 szt.
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 3 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- blender, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Szpinak umyj i wysusz.
- W kielichu blendera umieść liście szpinaku, dodaj olej i całość dokładnie zblenduj.
- W misce umieść zblendowany szpinak, mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę. Nalewaj porcję ciasta i upiecz gofry.
Komentarz dietetyka
Szpinak w wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk