Gofry z patelni
Opublikowano: 28.05.2022 r.
Jajko, mleko 2%, mąka pszenna i olej rzepakowy to kluczowe składniki tych gofrów z patelni. Są szybkie i proste do zrobienia, a do tego chrupiące i miękkie w środku. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć idealne śniadanie lub przekąskę. Sprawdź, jak łatwo można przygotować pyszne gofry bez użycia gofrownicy!
Składniki dla 6 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 125 g (1/2 mąki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski, wlej mleko i wymieszaj za pomocą rózgi.
- Wbij jajko, dodaj proszek do pieczenia, cukier i olej rzepakowy.
- Wymieszaj ponownie całą masę.
- Wylewaj ciasto w niewielkich porcjach na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu.
Komentarz dietetyka
Gofry z patelni możesz podawać na słodko np.z owocami lub w wersji wytrawnej np. z łososiem, lub rukolą i warzywami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk