Gofry z masłem
Opublikowano: 21.09.2024 r.
Pyszne, delikatne i puszyste gofry z dodatkiem masła to idealny deser, który przygotujesz w domu w dosłownie kilka chwil.
Składniki dla 7 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g (2 szklanki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 3,2% - 250 ml (1 szklanka)
- Masło - 100 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 7
Będziesz potrzebować:
- miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść i ostudź.
- Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, roztopione masło.
- Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
- Z tak przygotowanego ciasta upiecz gofry.
Komentarz dietetyka
Gofry możesz przygotować z dowolne rodzaju mąki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk