Gofry z mąki kokosowej
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Mąka kokosowa, jajka, ksylitol i kakao to kluczowe składniki w przepisie na te puszyste gofry. Dodatek mascarpone i masła orzechowego sprawia, że każdy kęs jest niesamowicie kremowy. Miodowa słodycz oraz świeżość malin i borówek idealnie uzupełniają gofry, tworząc pyszny i zdrowy deser, który na pewno zachwyci Swoją prostotą i smakiem.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka kokosowa - 150 g (1 niepełna szklanka)
- Jajko - 4 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Mascarpone - 100 g
- Miód - 100 g
- Maliny - 250 g
- Borówka amerykańska - 250 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 100 g
- Jogurt naturalny 2% - 100 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ubij.
- Dodaj serek mascarpone, masło orzechowe, kakao, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.
- Rozgrzej gofrownicę, nalewaj ciasto na gofry i piecz gofry, aż będą rumiane.
- Gofry podawaj z dodatkiem jogurtu naturalnego i owoców polanych miodem.
Komentarz dietetyka
Gofry z mąki kokosowej to zdrowy posiłek niezawierający glutenu. Gofry zawierają dużą ilość kalorii ze względu na zawartość mascarpone. Są też dobrym źródłem białka roślinnego oraz zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny