Gofry z kaszy manny
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Kasza manna, mleko i jajka to klucz do wyjątkowych gofrów z kaszy manny. Spróbuj czegoś innego niż klasyczne gofry i poczuj różnicę dzięki tym podstawowym składnikom. Bez zbędnych ceregieli, przygotowanie jest proste, a smak... wyjątkowy!
Składniki dla 6 porcji:
- Kasza manna - 150 g
- Mleko 2% - 150 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 80 g
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 25 g
- Cukier - 50 g
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- duża miska, rózga, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Kaszę połącz z mlekiem i odstaw na 5 - 6 minut.
- Masło połącz z cukrem na gęstą pianę.
- Białka i żółtka rozdziel do osobnych miseczek.
- Żółtka dodaj do masła i utrzyj razem.
- Z białek ubij pianę.
- Do masy na bazie masła dodaj mąkę i kaszę, wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
- Do masy dodaj delikatnie pianę z białek i wymieszaj łyżką.
- Gofrownicę dobrze nagrzej.
- Małymi porcjami nalewaj ciasto i piecz do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To opcja zdrowa, jednak warto połączyć ją z owocami i serkiem lub jogurtem, by w pełni ją zbilansować.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny