Gofry z kaszy jaglanej
Opublikowano: 12.12.2021 r.
Kasza jaglana, jajko, mleko i mąka pszenna – to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania gofrów z kaszy jaglanej. Te lekkie i chrupiące smakołyki z pewnością przypadną do gustu zarówno miłośnikom zdrowej kuchni, jak i łasuchom. Zapach unoszący się z gofrownicy przyciągnie wszystkich do kuchni!
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza jaglana - 80 g (5 łyżek)
- Mąka pszenna typ 750 - 50 g (5 łyżek)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 3,2% - 130 ml (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, miska, szpatułka, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę.
- Do drugiej miski dodaj żółtka, mleko, kaszę, mąkę, proszek do pieczenia, olej i cukier. Składniki dokładnie połącz, mieszając szpatułką lub mikserem.
- Do masy z kaszą dodaj ubitą pianę i połącz składniki, delikatnie mieszając.
- Piecz gofry w nagrzanej gofrownicy.
Komentarz dietetyka
Gofry zawierają składniki o wysokiej wartości odżywczej, ale posiadają wysoki IG, dlatego diabetycy powinni ich unikać.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk