Gofry z cukinii
Opublikowano: 01.11.2021 r.
Cukinia, mąka owsiana i jajko to podstawowe składniki, które sprawiają, że te gofry z cukinii są pyszne i zdrowe. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że gofry są puszyste, a odrobina cukru dodaje im delikatnie słodki smak. To proste i szybkie danie, które można serwować na różne okazje!
Składniki dla 4 porcji:
- Cukinia - 300 g
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 150 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 40 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- tarka, duża miska, rózga, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Odstaw ją do miski na 10 minut następnie odciśnij nadmiar wody.
- Do cukinii wsyp mąkę i wbij jajko.
- Wlej pół szklanki wody i dodaj cukier.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Gofrownicę dobrze nagrzej, a następnie wlewaj małymi partiami ciasto.
- Gofry piecz do zarumienienia, około 6 minut, w zależności od posiadanej gofrownicy.
Komentarz dietetyka
To świetna alternatywa dla zwykłych gofrów. Te zawierają znacznie więcej błonnika i składników odżywczych.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny