Gofry wytrawne
Opublikowano: 23.02.2022 r.
Maślanka, jajka i mąka pszenna – to trio stworzone do pysznych gofrów wytrawnych. Dzięki maślance gofry są wyjątkowo puszyste i delikatne, a dodatkowe jajka nadają im bogatego smaku. Mąka pszenna sprawia, że gofry mają idealną konsystencję, a proszek do pieczenia dodaje im lekkości. To przepis, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom sycących śniadań.
Składniki dla 50 porcji:
- Maślanka 3% - 480 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 240 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 12 g (3 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, pieprz ziołowy
Liczba porcji: 50
Będziesz potrzebować:
- mikser, pędzelek, miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj maślankę i jajka. Dodaj olej, cały czas mieszając.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dużą szczyptę pieprzu ziołowego.
- Suche składniki dodaj do mokrych składników. Dokładnie wymieszaj.
- Gofrownice rozgrzej, posmaruj olejem i upiecz w niej gofry.
Komentarz dietetyka
Warto od czasu do czasu urozmaicać posiłki by nie popadać w rutynę w kuchni. To zapewnia też większą różnorodność w dostarczanych z pożywieniem wartości odżywczych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk