Gofry w tosterze
Opublikowano: 02.11.2022 r.
Mąka pszenna, jajko, cukier, mleko i olej rzepakowy — oto, czego potrzebujesz, by zrobić pyszne gofry w tosterze. Idealne na szybkie śniadanie lub deser, te gofry są proste do zrobienia i smakują wyśmienicie. Sprawdź, jak w kilka chwil przygotować ciasto, które toster zamieni w chrupiącą przekąskę, gotową do podania z dowolnymi dodatkami.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 30 g
- Mleko 2% - 185 ml
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- toster, mikser, duża miska, sitko
Przepis krok po kroku
- Podgrzej opiekacz do kanapek.
- Mąkę przesiej z połową łyżeczki proszku do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek.
- Żółtka zmiksuj z mąką i proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem, cukrem oraz cukrem z wanilią.
- Ubij na sztywno białka ze szczyptą soli.
- Dodaj ubite białka do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Do opiekacza wlewaj masę (nie za dużo — najlepiej na równo lub odrobinkę mniej).
- Piecz około 6 minut. Czas zależy od mocy opiekacza.
Komentarz dietetyka
Przepis jest lekkostrawny. Zawiera niewiele błonnika. Jeżeli chcesz ograniczyć cukier, wymień go na erytrytol albo ksylitol. Można również go całkowicie pominąć.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości