Gofry Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mąka pszenna, mleko 3,2%, jajka i olej rzepakowy to podstawowe składniki potrzebne do zrobienia pysznych gofrów w Thermomixie. Przy użyciu cukru waniliowego i proszku do pieczenia uzyskamy chrupiącą, a jednocześnie puszystą strukturę. Cukier puder i szczypta soli dopełnią całość, tworząc perfekcyjne ciasto na gofry.
Składniki dla 18 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 280 g
- Mleko 3,2% - 310 ml
- Olej rzepakowy - 130 ml
- Jajko - 2 szt.
- Cukier waniliowy - 10 g (1 łyżka)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Sól - 3 g (szczypta)
- Przyprawy - sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- gofrownica, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa nałóż motylek.
- Dodaj wszystkie składniki.
- Mieszaj 20 sekund / obroty 4.
- Zostaw na 10-15 minut, by ciasto lekko zgęstniało.
- Ponownie zamieszaj przez 20 sekund / obroty 4.
- Piecz w dobrze rozgrzanej gofrownicy, aż gofry będą miały złoty kolor.
Komentarz dietetyka
W odpowiednio zbilansowanej diecie nawet gofry znajdą swoje miejsce.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk