Gofry szpinakowe
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, jajko i szpinak to kluczowe składniki, które sprawiają, że te gofry są niezwykle puszyste i lekko zielone. Dodatek oleju rzepakowego i proszku do pieczenia gwarantuje idealną konsystencję, a cukier oraz cukier wanilinowy delikatnie je dosładzają. Idealne zarówno na śniadanie, jak i szybki lunch!
Składniki dla 3 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 20 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Olej rzepakowy - 55 ml
- Szpinak - 50 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- blender, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Do misy blendera wbij jajko, dodaj mleko, olej, szpinak. Wrzuć też mąkę, proszek, cukier i cukier wanilinowy. Całość zblenduj na gładką masę.
- Nagrzej gofrownicę i wlewaj małymi porcjami ciasto.
- Podpiekaj przez 4 minuty. Kolejne gofry wykonuj tak samo.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny