Gofry proteinowe
Opublikowano: 20.02.2023 r.
Z mąki pszennej, odżywki białkowej i jajka wyczarujesz pyszne gofry proteinowe idealne na zdrowe śniadanie. Wymieszaj te składniki z mlekiem, dodaj trochę oleju rzepakowego i odrobinę proszku do pieczenia, żeby uzyskać lekkie i puszyste wafle. Ta mieszanka białka i węglowodanów sprawi, że Twoje poranki staną się bardziej energetyczne i sycące.
Składniki dla 4 porcji:
- Mleko 3,2% - 200 ml (niepełna szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Odżywka białkowa - 40 g
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Jajko - 1 szt.
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 płaska łyżeczka)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, odżywkę białkową oraz proszek do pieczenia. Składniki dosłanie wymieszaj.
- Następnie do miski dodaj mleko, olej oraz wybij jajko.
- Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na gładką i jednolitą masę.
- Gofrownicę rozgrzej i piecz w niej partie ciasta.
- Ciasto smaż do momentu, aż gofry będą rumiane.
- Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Gofry proteinowe to doskonała propozycja na pyszny deser. Możesz podać je z dodatkiem świeżych owoców. Gofry dzięki dodatkowi odżywki białkowej są doskonałym źródłem białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny