Gofry pełnoziarniste

Opublikowano: 29.05.2025 r.
Jajka, mąka owsiana pełnoziarnista, mleko 2%, a do tego trochę oleju rzepakowego i cukru pudru – te składniki to sekret pysznych i zdrowych gofrów pełnoziarnistych. Proste w przygotowaniu, idealne na śniadanie lub lekką przekąskę. Dzięki pełnoziarnistej mące, będą nie tylko smaczne, ale także pożywne!
Składniki dla 8 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mąka owsiana pełnoziarnista - 240 g (1 i 1/2 szklanka)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 120 ml (1/2 szklanki)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- rózga, miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, wlej mleko i wymieszaj.
- Wbij jajko, wsyp cukier i sodę oczyszczoną.
- Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą rózgi do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Gofrownicę posmaruj olejem, dodaj 2-3 łyżki ciasta.
- Piecz gofry 5-6 minut do momentu, aż będą chrupiące i zarumienione.
Komentarz dietetyka
Gofry możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej np. z łososiem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk