Gofry na wodzie

Opublikowano: 23.07.2025 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy i gazowana woda – to kluczowe składniki naszego przepisu na gofry na wodzie. Te gofry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Dzięki prostocie składników są lekkie, ale bogate w smak.
Składniki dla 20 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 100 g
- Cukier wanilinowy - 5 g
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g (3 szklanki)
- Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
- Woda gazowana - 400 ml
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- W drugiej misce ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie puszysta masa.
- Następnie do żółtek dodaj olej i zmiksuj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z połową łyżeczki proszku do pieczenia oraz połową łyżeczki sody oczyszczonej.
- Do żółtek dodawaj partiami naprzemiennie mąkę oraz wodę gazowaną i dokładnie mieszaj masę.
- Na koniec dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj masę.
- Gofry smaż na dobrze rozgrzanej gofrownicy.
- Usmażone gofry odłóż na kratkę do odparowania.
- Gotowe gofry podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Gofry na wodzie to doskonała propozycja na pyszny deser. Gofry warto podać z dodatkiem świeżych owoców.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny