Gofry na słono
Opublikowano: 13.12.2021 r.
Masz mąkę pszenna, mleko, jajka i drożdże? To już prawie masz gotowe wytrawne gofry! Tylko dodaj szynkę z indyka, ser edamski, trochę masła i szybka akcja z drobno posiekaną czerwoną papryką i cebulą. W kilka chwil masz pyszne i chrupiące gofry, które świetnie nadają się na lunch albo kolację.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 300 g (2,25 szklanki)
- Mleko 1,5% - 500 ml (2 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g (1 opakowanie)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 2 g (0,5 łyżeczki)
- Cukier - 3 g (1 szczypta)
- Szynka z indyka - 100 g
- Ser edamski - 100 g
- Masło - 100 g
- Papryka czerwona - 55 g (0,25 sztuki)
- Cebula - 25 g (0,25 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, chochelka, szpatułka, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Jajka ubij na puszystą pianę z dodatkiem mleka.
- Do jajek z mlekiem dodaj drożdże, proszek do pieczenia, dużą szczyptę soli i pieprzu, cukier i roztopione masło.
- Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce mąki.
- Gdy ciasto będzie gładkie, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, szynkę i starty ser żółty.
- Masę odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Rozgrzej gofrownicę.
- Wylej do gofrownicy porcję ciasta i piecz w zależności od mocy urządzenia od 3 do 8 minut.
Komentarz dietetyka
Gofry na słono są świetną propozycją nie tylko na śniadanie. Jest to fajny i zdrowy posiłek, który posmakuje dorosłym i dzieciom.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki