Gofry na kefirze

Opublikowano: 29.12.2021 r.
Kefir, jajko, mąka pszenna, cukier – to właśnie te składniki stanowią bazę do pysznych gofrów na kefirze. Prosty przepis, który zaskoczy cię swoją łatwością i wyjątkowym smakiem. Wymieszaj wszystko razem, smaż w gofrownicy i już po chwili możesz cieszyć się złocistymi, chrupiącymi goframi.
Składniki dla 8 porcji:
- Kefir - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Cukier - 20 g (2 łyżki)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- pędzelek, miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito do miski.
- Wbij jajko, wlej kefir, dodaj cukier i wymieszaj.
- Gofrownicę nasmaruj olejem rzepakowym i wylewaj ciasto porcjami.
- Upiec gofry do momentu zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Jeśli chcesz przygotować gofry w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną np. na gryczaną.
~ Oliwia Gawron, dietetyk