Gofry marchewkowe
Opublikowano: 31.10.2022 r.
Marchewka, jajko, mąka pełnoziarnista i jogurt naturalny – oto serce naszego przepisu na gofry marchewkowe! Dodaj cynamon, kakao i erytrol dla nadania smaku i słodyczy, a proszek do pieczenia zapewni im lekkość. Proste, ale pełne zdrowych składników, sprawią, że zakochasz się w ich niecodziennym smaku.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 55 szt. (1 sztuka)
- Marchewka - 80 g (1 sztuka)
- Mąka orkiszowa - 25 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 25 g (1 łyżka)
- Jogurt naturalny 2% - 50 g (2 łyżki)
- Cynamon - 5 g
- Kakao 16% (proszek) - 5 g
- Erytrol - 15 g
- Proszek do pieczenia - 2 g
- Przyprawy - cynamon, proszek do pieczenia, erytrytol, kakao
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- tarka, miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Wymieszaj marchew, mąki, jajko i jogurt na jednolitą masę.
- Dopraw cynamonem i erytrolem.
- Dodaj do masy proszek do pieczenia i kakao.
- Masę przelej do nagrzanej gofrownicy.
- Upiecz 2 duże gofry.
- Czas pieczenia jest uzależniony od mocy urządzenia, ale wynosi ok. 10 minut. Warto sprawdzać podczas pieczenia, czy nie są surowe.
Komentarz dietetyka
Fit gofry marchewkowe to zdrowy deser.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk