Gofry jak z budki
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, mleko, cukier wanilinowy i odrobina oleju rzepakowego – to kluczowe składniki, które sprawiają, że gofry "jak z budki" są tak puszyste i smaczne. Idealna kombinacja tych podstawowych produktów pozwala na uzyskanie chrupiących i miękkich gofrów, które smakują jak te z najlepszej budki na plaży.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Cukier wanilinowy - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml (pół szklanki)
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Bita śmietana - 100 g
- Truskawki - 300 g
- Borówka amerykańska - 250 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier oraz cukier wanilinowy. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie do miski dodaj jajka, olej rzepakowy oraz mleko. Składniki zmiksuj na gładką masę.
- Gofrownice rozgrzej, nałóż ciasto oraz dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni.
- Gofry piecz przez około 3 minuty.
- Truskawki pozbaw szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Borówki dokładnie umyj.
- Gofry po upieczeniu podawaj z dodatkiem bitej śmietany, truskawek oraz borówek.
Komentarz dietetyka
Gofry jak z budki to doskonała propozycja na smaczny deser. Dodatki można dobrać dowolnie, jednak warto wybrać świeże, sezonowe owoce.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny