Gofry białkowe fit bez cukru
Opublikowano: 28.10.2022 r.
Mąka orkiszowa, odżywka białkowa, i olej rzepakowy to sekrety tych pysznych, fit gofrów bez cukru. Dodaj do tego odrobinę mleka 2% i jedno jajko, a otrzymasz lekkie i chrupiące gofry, które idealnie wpasują się w zdrowy tryb życia. Proste składniki, a efekt powalający!
Składniki dla 2 porcji:
- Mleko 2% - 200 ml
- Mąka orkiszowa - 150 g
- Odżywka białkowa - 30 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej gofrownicę, natłuść ją delikatnie olejem (lub spryskaj tłuszczem w sprayu) - to tłuszcz dodatkowy, nie z ilości składników.
- W misce umieść wszystkie składniki (w tym 20 g oleju oraz łyżeczkę proszku do pieczenia).
- Zmiksuj całość na jednolitą masę.
- Na dobrze rozgrzaną gofrownicę wylewaj porcje ciasta.
- Piecz gofry przez około 7 minut (mają być rumiane i dobrze upieczone). Pamiętaj, że czas pieczenia jest silnie uzależniony od mocy gofrownicy.
- Podawaj gofry tak jak lubisz.
Komentarz dietetyka
Gofry białkowe mają podwyższoną zawartość białka. Mają niski indeks glikemiczny. Nie mają dodanego białego cukru. Z tego względu są polecana osobom, które ograniczają go w diecie.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości