Gofry bezglutenowe
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Mąka ryżowa, mąka kukurydziana i mąka ziemniaczana tworzą bazę dla tych bezglutenowych gofrów, a dodatek mleka, jajek i oleju rzepakowego zapewnia im idealną konsystencję. Cukier dodaje słodyczy, a proszek do pieczenia sprawia, że są lekkie i puszyste. To połączenie składników sprawia, że są idealne na pyszne, poranne śniadanie.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka ryżowa - 60 g
- Mąka kukurydziana - 60 g
- Mąka ziemniaczana - 60 g
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka (bezglutenowy))
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 30 ml (2 łyżki)
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- duża miska, rózga, sitko, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Jajka ubij z cukrem, by stworzyły gęstą masę.
- Do jajek dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia.
- Wlej olej i całość dokładnie rozmieszaj.
- Gofrownicę rozgrzej i wylewaj na nią małe partie ciasta.
- Gofry piecz do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, warto jednak połączyć ją z owocami i źródłem pełnowartościowego białka, np. jogurtem naturalnym.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny