Gofry bez gofrownicy

Opublikowano: 15.08.2025 r.
Mąka pszenna, mleko i jajko to podstawowe składniki, które dadzą ci pyszne gofry nawet bez gofrownicy. Wystarczy trochę magii kuchennej, żeby wyczarować chrupiący smakołyk prosto z patelni. W tym prostym przepisie znajdziesz też olej rzepakowy i cukier wanilinowy, które dodadzą delikatności i aromatu. Proste, a jakie pyszne!
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Jajko - 1 szt.
- Cukier - 10 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Olej rzepakowy - 55 ml
- Cukier wanilinowy - 4 g
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, duża miska, rózga, forma do gofrów
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski dodaj mleko, olej i wbij jaja.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Dodaj cukier i cukier waniliowy.
- Wszystko wymieszaj razem rózgą, by nie było grudek.
- Nagrzej patelnię i wyłóż na niej formę. Wlej ciasto powoli do formy na gofry.
- Gdy nieco się podpiecze wyciągnij formę i podpiekaj przez 3 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny