Gofry bez cukru
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Mleko 2%, mąka pszenna typ 500, jajka, proszek do pieczenia i olej rzepakowy to podstawowe składniki, które pozwolą Ci przygotować pyszne gofry bez cukru. Te proste składniki sprawiają, że gofry są lekkie, chrupiące i idealne na śniadanie lub deser. Bez dodatku cukru, ale z pełnym smaków aromatem, te gofry są świetną opcją dla każdego!
Składniki dla 15 porcji:
- Mleko 2% - 460 ml (2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g (2 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 70 ml (1/3 szklanki)
- Sól - 1 g (szczypta)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, drewniana łyżka, gofrownica
Przepis krok po kroku
- W misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- W drugiej misce połącz pozostałe składniki za pomocą miksera.
- Z użyciem drewnianej łyżki delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta.
- Gofry piecz w dobrze nagrzanej gofrownicy, aż będą rumiane i chrupiące.
Komentarz dietetyka
W dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce również na smaczne desery. Warto jednak zwracać uwagę na ilość dodawanego do nich cukru.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk