Gofry belgijskie
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Wypróbuj przepisu na najsmaczniejsze gofry belgijskie. Puszyste w środku z chrupiącą skórką, idealnie słodkie są przepyszną propozycją na deser. Wyśmienite są z czekoladą, owocami jagodowymi, bitą śmietaną czy cukrem pudrem.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (2 szklanki)
- Mleko 1,5% - 125 ml (0.5 szklanki)
- Drożdże suche - 7 g
- Jajko - 2 szt.
- Cukier wanilinowy - 4 g (1 łyżeczka)
- Sól - 2 g (1 szczypta)
- Masło - 100 g (0.5 kostki)
- Cukier - 125 g (0.6 szklanki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, garnek mały, duża miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuścić.
- Mąkę przesypać do miski. Dodać do niej cukier, szczyptę soli, drożdże, mleko w temperaturze pokojowej, roztopione masło i jajka.
- Całość miksować około 5-7 minut.
- Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu.
- Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcję ciasta.
- Gofry piecz około 5 minut, w zależności od mocy gofrownicy.
- Studź na kratce aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Komentarz dietetyka
Gofry to przepyszna, słodka potrawa, która wielu osobom kojarzy się z wakacjami nad morzem. Jeśli są one spożywane okazjonalnie, nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie,
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki