Gofry
Opublikowano: 21.07.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, jajka i odrobina oleju rzepakowego – oto podstawa na idealne gofry. Dodając cukier oraz proszek do pieczenia, uzyskasz puszystą i chrupiącą przekąskę, która sprawdzi się o każdej porze dnia. Prosty przepis na smaczne gofry, który pokochają wszyscy, od małych dzieci po dorosłych łasuchów.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 270 g (2 szklanki)
- Mleko 1,5% - 375 ml (1,5 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 12 g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy - 96 ml (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Rozdziel białka od żółtek.
- Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier.
- Następnie do białek dodawaj po jednym żółtku i dokładnie zmieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj mleko z mąką, olejem i proszkiem do pieczenia.
- Do mąki z mlekiem dodawaj małymi partami białka i delikatnie mieszaj szpatułką.
- Rozgrzej gofrownicę i wykładaj porcję ciasta na blaszki.
- Zamknij gofrownicę i nie otwieraj przez 4-5 minut. Po tym czasie powinny być odpowiednio złote w gofrownicy o mocy minimum 1300 W. O mniejszej mocy potrzebują więcej czasu.
Komentarz dietetyka
Gofry to wyśmienity deser, który jest puszysty i chrupiący jednocześnie. W zależności od dodatków są one mniej lub bardziej kaloryczne, jednak spożywane raz na jakiś czas nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki