Gnocchi z kurczakiem
Opublikowano: 20.04.2022 r.
Gnocchi, soczysta pierś kurczaka, świeży szpinak i aromatyczny czosnek to główne składniki tego pysznego dania. Dopełnieniem całości jest kremowy jogurt grecki oraz odrobina parmezanu, które nadają potrawie wyjątkowy charakter. To połączenie smaków sprawia, że gnocchi z kurczakiem są nie tylko sycące, ale też niezwykle smaczne.
Składniki dla 2 porcji:
- Gnocchi makaron - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Szpinak - 40 g (1 garść)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Ser parmezan - 20 g (2 łyżki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 200 ml (1 opakowanie)
- Piersi kurczaka bez skóry - 200 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Gnocchi ugotuj krótko w lekko osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij krótko drobno posiekaną cebulę i czosnek.
- Mięso pokrój w kostkę, dopraw do smaku i podsmaż na patelni.
- Wrzuć szpinak i duś pod przykryciem do miękkości.
- Następnie wlej jogurt grecki i podgrzewaj.
- Dodaj tarty parmezan i wymieszaj do połączenia się składników.
- Podawaj z ugotowanym gnocchi.
Komentarz dietetyka
Gnocchi możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy, że pominiesz dodatek kurczaka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk