Gnocchi buraczane
Opublikowano: 04.04.2022 r.
Ziemniaki, buraki, jajko i mąka pszenna — tylko cztery składniki dzielą Cię od pysznych i kolorowych gnocchi buraczanych. Prosta lista składników, a efekt wow gwarantowany! Sprawdź, jak połączyć te produkty, żeby stworzyć danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale też wyglądem.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 300 g
- Buraki gotowane - 70 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 90 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy je do miękkości, w osolonej wodzi. Ugotowane przepuszczamy przez prasę do ziemniaków.
- W osobnym garnku także gotujemy buraki tak długo, aż warzywo będzie miękkie. Ugotowane pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je, kroimy na małe kawałki i blendujemy na mus.
- Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Masę solimy i wyrabiamy ją do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie ciasto zwijamy w mniejsze rulony, które kroimy na małe kawałki. Każdą kluseczkę nagniatamy widelcem.
- Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na górę.
Komentarz dietetyka
Gnocchi mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk