Gnocchi bezglutenowe
Opublikowano: 06.11.2021 r.
Ziemniaki, jajko i mąka ryżowa to trio, które zagra główną rolę w naszym bezglutenowym przepisie na gnocchi. Gnocchi te są delikatne, mięciutkie i idealne do serwowania z ulubionym sosem. Przełamanie klasycznych składników przez użycie mąki ryżowej sprawia, że są lżejsze, a jednocześnie nie tracą na smaku.
Składniki dla 4 porcji:
- Ziemniaki średnie - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Mąka ryżowa - 125 g (1/2 szklanki)
- Mąka ziemniaczana - 15 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, miska, łyżka cedzakowa, widelec
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki zblenduj na gładką masę.
- Do masy dodaj mąki, jajko i sól.
- Ciasta nie wyrabiaj, ale dokładnie wymieszaj.
- Z ciasta uformuj małe wałeczki (około 2 cm).
- Delikatnie zrób wgłębienie widelcem, tak aby nabrały charakterystycznego wyglądu.
- Gnocchi gotuj w osolonej wodzie.
- Gdy kluski będą gotowe, wypłyną.
- Wyjmij je cedzakiem.
Komentarz dietetyka
Gnocchi dzięki użyciu mąk bezglutenowych idealnie nadaje się dla osób nietolerujących gluten, a także tych cierpiących na celiakię. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie są polecane dla cukrzyków.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk