Gicz wołowa

Opublikowano: 29.04.2022 r.
Gicz wołowa, bulion drobiowy, pieczarki i cebula to składniki, które robią całą robotę w tym daniu. Każdy kawałek giczy nasącza się aromatycznym bulionem, a pieczarki i cebula dodają mu wyrazistego smaku. Porcja marchewki wprowadza delikatną słodycz, a wszystko razem ląduje na patelni z odrobiną oleju rzepakowego, tworząc idealną kompozycję smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Gicz wołowa - 500 g
- Bulion drobiowy - 200 g
- Por - 100 g
- Cebula - 100 g
- Pieczarki - 250 g
- Marchewka - 50 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, rozmaryn
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miska
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.
- Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy oraz dodajemy olej. Dokładnie mieszamy.
- Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je na 4 godziny do lodówki.
- Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dolewamy także bulion. Naczynie zamykamy pokrywką.
- Mięso pieczemy w piekarniku około 4 godzin w temperaturze 150 st. C.
Komentarz dietetyka
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy wprowadzić je do naszego menu na stałe.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk