Gicz cielęca
Opublikowano: 08.12.2022 r.
Główne składniki, które nadają tony smaku temu daniu, to gicz cielęca, białe wino wytrawne i ocet balsamiczny. Do tego trochę czosnku, cebuli i selera naciowego, a całość podkreśla dodatek marchwi i pomidorów. Przegryzamy to wszystko razem, tworząc aromatyczną kompozycję, która znakomicie łączy się z delikatnym mięsem cielęcym.
Składniki dla 4 porcji:
- Marchewka - 200 g (2 sztuki)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Cebula - 120 g (1 sztuka)
- Seler naciowy - 100 g
- Pomidor - 240 g (2 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (2 łyżki)
- Wino białe wytrawne - 150 ml
- Ocet balsamiczny - 30 ml
- Gicz cielęca - 600 g (2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, ocet balsamiczny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso przypraw tymiankiem, solą i pieprzem, odstaw do lodówki na noc.
- Obtocz mięso w mące i obsmaż na oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na patelnię dodaj cebulę oraz czosnek, podsmaż.
- Dodaj pokrojoną marchew oraz seler naciowy.
- Wlej wino i zagotuj.
- Podlej wodą, dodaj pomidory, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem.
- Zawartość patelni przełóż na mięso, naczynie przykryj.
- Piecz całość ok. 1,5 godziny w 180 st. C, odkryj 15 minut przed końcem pieczenia.
Komentarz dietetyka
Bardzo smaczne danie z dużą ilością warzyw.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk