Gęsta zupa pomidorowa
Opublikowano: 15.02.2022 r.
Pomidory w puszce, passata pomidorowa, marchewka, cebula, pietruszka i seler korzeniowy – to kluczowi bohaterowie naszej gęstej zupy pomidorowej. Dzięki nim zupa jest pełna aromatu, głębokiego smaku i wyjątkowej konsystencji. Idealna na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś rozgrzewającego i domowego.
Składniki dla 4 porcji:
- Pomidory w puszce - 250 g
- Passata pomidorowa - 200 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 60 g
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender
Przepis krok po kroku
- Warzywa obierz i podziel na mniejsze kawałki.
- Całość zalej 2 l wody i gotuj przez 25 minut.
- Do zupy wlej passatę i pomidory z puszki gotuj kolejne 10 minut.
- Gotową zupę dopraw do smaku.
- Zupę schłodź i zblenduj na gładką masę.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż zawiera sporo witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny